29 Dis 2014

Nasi Lemak Mudah Dimasak Sedap Dimakan

Assalammualaikum

Hari Isnin lepas Encik Suami request nak makan nasi lemak…So atas permintaan Encik Suami nak buatlah hari Khamis (Hari krismas). Tetapi keadaan tak mengizinkan ditunda kepada hari Sabtu. Kebetulan pulak member2 dia ajak memancing dan Encik Suami pun suruh buat banyak sikit. Untuk bekalan memancing. So mana-mana yang teringin nak masak nasi lemak jom tengok resepi kat bawah..Sonang jer..

Bahan Untuk Nasi:

3 cawan beras (untuk 5 orang makan)
1 kotak santan
3 cawan air
3-4 hirisan halia
2-3 helai daun pandan
1 biji bawang dihiris

Bahan untuk Sambal
10 ulas bawang merah- dikisar
2 ulas bawang putih-dikisar
1 mangkuk cili kering dikisar
1 mangkuk ikan bilis
Segenggam ikan bilis (dikisar bersama cili kering)
3 biji buah keras
Sedikit gula Melaka (nak guna gula biasa pun boleh)
Sedikit air asam jawa
Sedikit belacan (tak nak letak pun tak pe)
Garam
Minyak untuk menumis

Cara masak Nasi Lemak

1         1. Basuh beras beberapa kali. Masukkan santan, air, halia, bawang, dan daun                pandan yang disimpul
2        2.  Masak didalam periuk bertutup. Kalau guna rice cooker, sentiasa tengok dan  kacau supaya nasi masak sekata.          

Cara Masak Sambal
1.    Kisar bawang merah bawang putih , buah keras dan asingkan
2.    Kemudian kisar cili kering bersama segenggam ikan bilis
3.    Panaskan minyak. Kemudian masukkan bawang merah, bawang putih dan buah keras yang dikisar. Goreng sampai naik bau dan warna keperangan. Kemudian masukkan cili kering yang dikisar bersama ikan bilis
4.    Kacau sehingga naik minyak. Kemudian masukkan gula Melaka
5.    Perasakan dengan garam dan air asam jawa.
6.    Masukkan ikan bilis. (saya tak masukkan sebab nak buat sambal tanpa ikan bilis)
7.    Dan sebati, kecilkan api dan mendapat kepekatan yang disukai. Kalau pekat boleh tambah air. Sambal dimasak agak lama untuk mendapat sambal yang sedap dan tahan lama..
8.    Sedia dihidang bersama timun, kacang, telur goreng, atau ayam goreng.
9.    Sedap dimakan panas-panas..



Inilah hasil nya...nyum..nyum...Ikan bilis saya tak letak. Sebab saya dah kisar dengan cili. Tapi yang nak letak, terpulang pada anda.  .selamat mencubal


1 ulasan: