RSS

Hentikan jualan! Bihun Kembang Tekak

Kuala Lumpur: Selain bihun Cap Masjid, sebuah kilang di Jalan Ipoh, di sini yang disita kelmarin, turut mengeluarkan produk itu menggunakan tiga logo lain iaitu cap Kucing, Kambing dan Timun.
Sehubungan itu, Ketua Pengarah Penguatkuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Mohd Roslan Mahyuddin mengarahkan semua peniaga menghentikan penjualan keempat-empat jenama berkenaan di pasaran.
“Kita tidak dapat memastikan berapa luas penjualan semua jenama bihun dikeluarkan oleh kilang berkenaan, namun kita akan melakukan pemantauan berterusan di premis lain.

“Kita beri amaran kepada peniaga supaya tidak lagi menjual jenama berkenaan kerana ia adalah satu kesalahan dan sekiranya mereka didapati masih menjualnya, kita tidak akan teragak-agak untuk mengenakan hukuman berat,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.
PIHAK berkuasa merampas bihun cap Kucing di pasar raya.

Katanya, KPDNKK akan melakukan siasatan lanjut terhadap kilang berkenaan dan jika disabit kesalahan boleh dikenakan hukuman penjara tiga tahun atau denda sehingga RM100,000 bagi individu atau kedua-duanya, manakala bagi syarikat boleh dikenakan tidak lebih RM250,000.

sumber dari 
myMetro

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...