RSS

segmen : blogwalking sempena RAMADHAN 1435H

klik banner untuk join segmen.
tamat pada 26/7/2014

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

'Ramadan Giveaway by WeLoveSusuIbu (Pengedar Shaklee Paling Popular)'

klik banner untuk join
29 Jun hingga 18 Julai 2014

Hadiah menarik
Apa Hadiah-hadiahnya?
1-Tempat Pertama: Voucher Tunai Zalora RM150
2-Tempat Kedua: Duit Raya RM40
3-Tempat Ketiga: Duit Raya RM20

Jom kita memeriahkan segmen ni.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Segmen 24 Jam : Saya Nak Kad Raya daripada Pink Ummi


Klik banner untuk. join.
Bermula hari ni 1/07/14 jam 12.30 malam sehingga esok 2/07/14 12.30 malam.
20 orang yang bertuah akan menerima kad raya daripada beliau.
Jom kita memeriahkan lagi segmen ni.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Ngeri- Gadis Tertusuk batang besi

Patna (India): Seorang gadis berusia 17 tahun terselamat walaupun selepas anggota tubuhnya tertusuk besi setelah jatuh dari bumbung sebuah bangunan yang masih dalam pembinaan.Tiga batang besi tertusuk menembusi badannya mengakibatkan mangsa cedera teruk.

Dia bagaimanapun tidak cemas dan terselamat walaupun dengan besi menembusi perut dan pahanya dan terpaksa menahan sakit selama hampir 12 jam.Lovely yang berasal dari kampung Basantpur di daerah Saran mengalami kemalangan itu selepas jatuh pada tiang simen ketika hendak tidur.

TIGA batang besi menusuk badan Lovely.



Kejadian dikatakan berlaku ketika ramai tetamu berada di rumahnya kerana menghadiri satu majlis perkahwinan.Anggota keluarganya memotong batang besi berkenaan dan membawa mangsa ke Hospital Ruban di Patna.

Pakar bedah berjaya mengeluarkan besi dari badan mangsa selepas pembedahan selama lima jam. Keadaan Lovely kini dilapor stabil.“Kami berjaya menyelamatkannya kerana dia menunjukkan keberaniannya dan tidak sedikitpun cemas. Ia sangat menakjubkan,” kata Dr KN Sinha.

Menurut doktor berkenaan, sebelum diselamatkan, mangsa dalam keadaan serius.“Dia selamat kerana keberaniannya. Ramai pesakit lain akan panik,” tambahnya.-Agensi

sumber dari
myMetro
http://www.hmetro.com.my/

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Dua beradik tidak terpisah (Remaja OKU)

Seremban: Remaja orang kelainan upaya (OKU), Muhammad Firdaus Dullah, 15, yang dirawat di Hospital Tuanku Jaafar (HTJ) sejak 21 Jun lalu akan diserahkan kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) untuk ditempatkan di Rumah Sinar Harapan Tuanku Ampuan Najihah, di sini, selewat-lewatnya Isnin depan.

Yang Dipertua Badan Amal Kebajikan Tenaga Isteri Menteri dan Timbalan Menteri (BAKTI) Datin Seri Rosmah Mansor berkata, ia berikutan remaja itu beransur sihat dan mengalami peningkatan berat badan kepada 17.3 kilogram berbanding 15 kilogram ketika dimasukkan ke HTJ.

ROSMAH menyerahkan sumbangan kepada Muhammad Firdaus di HTJ.

“Selama 10 hari dirawat, HTJ memberikan disiplin perubatan kepada Muhammad Firdaus iaitu pemeriksaan mata, telinga dan kulit selain makanan berprotein tinggi, karbohidrat dan kalsium untuk kesihatannya,” katanya selepas melawat remaja terbabit di HTJ, di sini, semalam.

Hadir sama Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Rohani Abdul Karim dan timbalannya Datin Paduka Chew Mei Fun serta Pengarah Imigresen Negeri Sembilan Faizal Fazri Othman.


Sempena Ramadan ini, beliau menyampaikan sepasang baju Melayu berwarna biru dan songkok kepada Muhammad Firdaus dan RM2,000 termasuk RM1,000 sumbangan peribadi suaminya, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

sumber dari
myMetro
http://www.hmetro.com.my/

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kes Terbaru melibatkan OKU -10 tahun bawah rumah


Tumpat: Seorang wanita orang kurang upaya (OKU) berusia 30-an yang dipercayai dikurung lebih 10 tahun di bawah rumah, diselamatkan anggota polis bersama Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), di Kampung Pasir Pekan Hulu, di sini, petang tadi.

Serbuan ke rumah itu dilakukan kira-kira jam 3.30 petang selepas polis dan JKM mendapat maklumat daripada penduduk kampung terbabit.Wanita terbabit ditemui dalam keadaan kurus kering dan tidak terurus selepas dikurung dalam sebuah bilik konkrit di bawah rumah berkenaan. Ketua Polis Daerah Superintendan Zaharuddin Rasip berkata, keluarga mangsa akan dipanggil untuk diambil keterangan.

WANITA OKU dipercayai dikurung lebih 10 tahun di dalam bilik di bawah rumah. FOTO Syamsi Suhaimi


"Berdasarkan maklumat, ibu bapa OKU ini Sudah meninggal dunia dan dia dijaga abangnya. Ketika serbuan, tiada ahli keluarga berada di situ," katanya.
 
 
 
sumber dari
myMetro

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Terkini-Lola didakwa abai anak OKU

Seremban: Ibu remaja kurang upaya, Muhammad Firdaus Dullah, 15, mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen Seremban, hari ini atas dua kesalahan iaitu sengaja mengabaikan anaknya itu sejak Januari lalu hingga minggu lalu dan membiarkannya tanpa pengawasan.

Lolanopita Sadi, 40, didakwa melakukan kesalahan itu di sebuah bilik di rumah mereka di Blok 15-5-9 Flat Semarak, Nilai, dekat sini.Bagi pertuduhan pertama, pekerja pembantu penyajian di sebuah syarikat katering di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) itu didakwa mengikut Seksyen 31 (1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001 iaitu dengan sengaja mengabaikan anaknya itu dengan cara yang mungkin menyebabkannya mengalami kecederaan fizikal atau emosi di rumah mereka antara Januari lalu hingga jam 2.30 pagi, 21 Jun lalu.

Jika sabit kesalahan, tertuduh boleh didenda hingga RM20,000 atau penjara 10 tahun penjara atau kedua-duanya.
Bagi pertuduhan kedua, dia didakwa membiarkan anaknya itu tanpa pengawasan yang berpatutan pada 21 Jun lalu, kira-kira jam 2.30 pagi.




Oleh itu, dia didakwa melakukan kesalahan Seksyen 33(c) Akta sama, sabit kesalahan boleh didenda maksimum RM5,000 atau dipenjara sehingga dua tahun atau keduanya sekali.Pendakwaaan dilakukan Timbalan Pendakwa Raya Ahmad Terrirudin Mohd Salleh manakala tertuduh diwakili Peguam Hanif Hassan.

Sehubungan itu, Hakim Datuk Jagjit Singh Bant Singh, menetapkan jaminan RM7,000 dengan seorang penjamin manakala sebutan kes pada 24 Julai depan.

sumber dari
myMetro

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Hari Berblogwalking..

Assalammualaikum




Hari ni mood untuk berblogwalking. Orang kata @ kengkawan blogger kata di dalam tip2 mereka, kalau nak tingkatkan trafic blog kenalah rajin melawat blog orang lain. Betul tak..So hari ini, dengan rajin jari jemariku untuk melawat blog kengkawan. Kita ziarah-menziarah yea, untuk mengeratkan lagi siratularahim..tak gitu, kengkawan. Dari berblogwalking lah banyak info-info menarik, tip2 yang boleh di pelajari dan cara penulisan blog. Al-maklumlah saya ni baru lagi dalam dunia blog ni..Baru nak masuk 2 bulan. Banyak lah kena belajar dari otai-otai kan..Tapi bagi saya lah memang seronok berblog ni. boleh sampaikan ilmu, boleh dapat ilmu, dapat info. So happy blogwalking to me..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kemalangan Tidur Masuk Longkang

Butterworth: “Sebelum itu, semua penumpang sedang lena dan hanya terjaga selepas kejadian mengejutkan ini. Malah, saya yang duduk di belakang turut tercampak beberapa meter ke hadapan, namun bersyukur kerana tidak cedera parah,” kata ketua jurulatih acara lompatan bagi skuad olahraga negara, Mohd Mansahar Abdul Jalil, 54, semalam.

Beliau antara tujuh penumpang yang melalui detik cemas apabila bas ekspres dinaiki hilang kawalan sebelum masuk ke dalam longkang sedalam empat meter dalam kejadian di Jalan Baru Perai, di sini, jam 6 pagi semalam. 
ORANG ramai mengerumuni bas yang terhumban masuk ke dalam longkang sewaktu dalam perjalanan dari Melaka menuju Perlis, semalam.

Menurutnya, ketika kejadian dia dalam perjalanan ke Perlis untuk menghadiri kejohanan olahraga dan menaiki bas berkenaan di Simpang Pulai, Perak, jam 3.15 pagi.

“Saya yang duduk di kerusi di belakang tiba-tiba terjaga selepas merasakan bas berkenaan bergoyang seperti tidak stabil, diikuti dentuman kuat selepas terjunam ke dalam longkang.


“Lutut sakit dipercayai akibat terhentak ketika tercampak ke depan dan kami bernasib baik kerana orang awam membantu penumpang keluar dari bas, manakala kenderaan itu tersekat di dalam longkang,” katanya.

Sumber dari
myMetro

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Dah tua tapi Miang tak sedar diri

Apalah nak jadi dengan dunia sekarang..Budak-budak pun dijadikan mangsa pemuas nafsu. Tiada kebebasan untuk budak-budak sekarang.

Slim River : Seorang pelajar perempuan berusia sembilan tahun menempuh detik cemas apabila diculik disebuah stesen bas sebelum dicabul di kawasan kubur Cina Jalan Slim Lama, di sini, oleh seorang lelaki dalam kejadian petang semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 1.30 petang itu mangsa yang berada seorang diri berhampiran stesen bas itu didekati suspek berusia 57 tahun lalu berpura-pura bertanya kepada mangsa sama ada mahu membeli buku, sebelum mengajak kanak-kanak itu menaiki keretanya. 

KENDERAAN dipercayai milik suspek yang ditahan polis.

Suspek kemudian memberhentikan kenderaannya berhampiran kawasan kubur berkenaan lalu cuba pegang dan cium mangsa sebelum meninggalkannya.



Ketua Polis Daerah Tanjung Malim, Superintendan Othman Nayan berkata, mangsa dijumpai oleh orang awam yang melalui jalan berkenaan.
Menurutnya, mangsa ditemui dalam keadaan ketakutan dibawa oleh orang awam ke Balai Polis Slim River untuk tindakan lanjut.

"Bapa mangsa yang dimaklumkan mengenai kejadian oleh seorang lagi anak perempuannya yang melihat mangsa menaiki kereta suspek bertindak melaporkan kejadian di Balai Polis Slim River.

"Berikutan kejadian, suspek yang disyaki memandu sebuah kereta Proton Wira Aeroback terbabit berjaya dikesan dan ditahan dalam satu sekatan polis kira-kira jam 3 petang," katanya.

Menurutnya suspek kini ditahan untuk siasatan lanjut dan kes disiasat mengikut Seksyen 363 dan 354 Kanun Keseksaan iaitu menculik dan mencabul.

Sumber dari
myMetro


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Jerung gergaji sesat ke Sibu


Sibu: Sekumpulan nelayan dari Pulau Bruit gempar dengan penemuan seekor jerung gergaji seberat 300 kilogram ketika memukat ikan di sekitar pesisir pantai pulau berkenaan, kelmarin.

PENDUDUK membantu menunda jerung gergaji ke pantai untuk dilepaskan.

Ikan sepanjang lima meter itu ditemui seorang nelayan Azmi Muji, 27, bersama dua rakannya pada jam 6 petang kira-kira tiga batu nautika dari kawasan pantai. Azmi berkata, dalam kejadian petang itu, bot kecil yang mereka naiki bergoyang kuat berbanding biasa seolah-olah dilanggar objek besar. 

Katanya, selepas membuat pemeriksaan, dia terkejut apabila mendapati seekor jerung gergaji tersangkut pada pukatnya.
“Saya panik melihat cahaya bersinar pada pukat dengan bahagian kepala ikan itu amat besar dan kelihatan seperti gergaji.


“Jerung itu masih hidup dan saiznya terlalu besar tetapi dalam keadaan lemah. Kami cuba menaikkannya ke dalam bot tetapi gagal,” katanya, semalam. Menurutnya, selepas usaha menaikkan jerung berkenaan gagal, dia kembali ke darat dan meminta bantuan penduduk untuk melepaskan jerung itu daripada pukatnya.

“Saya tiada pilihan selain terpaksa menghubungi penduduk kampung bagi membantu menunda jerung berkenaan ke pantai. “Kami mengambil masa lebih dua jam untuk menarik ikan berkenaan ke pantai Bruit,” katanya.

Jerung gergaji (sawsharks) atau nama saintifiknya Pristiophoriformes adalah spesies jerung di perairan laut dalam tidak kurang dari 40 meter dan hanya boleh ditemui di perairan Jepun, Afrika dan Australia.

sumber dari
myMetro

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Panda oh Panda, Nama Baru Telah diberi..

Kuala Lumpur: Datuk Seri Najib Razak semalam mengumumkan Xing Xing, yang bermaksud makmur dan Liang Liang yang bermakna cantik, sebagai nama tempatan bagi panda gergasi jantan Fu Wa dan betina Feng Yi yang dipinjamkan oleh China.
Perdana Menteri berkata, nama itu dipilih berdasarkan ‘Pertandingan Menamakan Pasangan Giant Panda’ anjuran Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar pada 2012.

“Kita tahu pasangan panda gergasi ini ada nama China tapi kita cadang memberi nama Malaysia terutama bila mereka akan berada di sini untuk tempoh 10 tahun akan datang.

“Saya harap pasangan panda ini tidak keliru sebab mereka sekarang ada dua nama iaitu nama China dan nama Malaysia,” seloroh Najib ketika berucap merasmikan Pusat Konservasi Panda Gergasi dan sambutan ulang tahun ke-50 Zoo Negara di Hulu Klang, dekat sini, semalam.
urut hadir, isterinya Datin Seri Rosmah Mansor.

Menurutnya, pasangan panda itu perlu diberi dengan nama yang lebih menggambarkan identiti tempatan bagi menarik minat orang ramai menyaksikan haiwan itu dan mengunjungi Zoo Negara.

PANDA betina, Liang Liang.


NAJIB melihat Rosmah memberi makan kepada panda jantan, Xing Xing.



Pasangan panda gergasi yang menjadi simbol hubungan diplomatik 40 tahun antara Malaysia dan China itu tiba di negara ini pada 21 Mei lalu dan akan berada di sini untuk sedekad menerusi Program Penjanjian Kerjasama Konservasi Antarabangsa Panda Gergasi.

Melalui program perjanjian ditandatangani pada 2012 itu, Malaysia berpeluang menjalankan penyelidikan konservasi panda gergasi selain dapat membangun dan melatih kepakaran tempatan.

Kedua-dua haiwan masing-masing berusia tujuh tahun itu dikuarantin kira-kira sebulan di tempat khas yang siap dibina di Zoo Negara.

Najib menarik perhatian bahawa projek konservasi panda itu adalah kerjasama dua hala antara Malaysia dan China dan ia merupakan penghormatan buat Malaysia selain mencerminkan hubungan erat kedua-dua negara.

“Saya difahamkan sehingga kini, China menghantar hanya 23 ekor panda ke 14 buah negara sahaja. Justeru, sudah pasti penghantaran ini menjadi simbol persahabatan yang kukuh bagi kedua-dua negara sejak zaman dahulu lagi,” katanya.

Mengenai pembinaan pusat konservasi panda gergasi itu yang menelan belanja RM25 juta, Najib berkata, ia wajar memandangkan jumlah perdagangan antara Malaysia dan China yang berjumlah AS$200 juta pada 1974 meningkat kepada lebih AS$106 bilion tahun lalu.


sumber dari
myMetro

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kisah budak 9 tahun dan bayi 4 bulan dilarikan penjenayah

Puchong: “Saya bersyukur dan tidak sangka Abang Ngah (Muhammad Naqiuddin Rashid) begitu bertanggungjawab dan sanggup mendukung dan menyelamatkan adiknya,” kata Karniyurtini Ishak, 35, ibu kanak-kanak lelaki berusia sembilan tahun dan bayi empat bulan yang dilarikan penjenayah bersama keretanya pagi kelmarin.

Dalam kejadian jam 7 pagi itu, mangsa, Naqiuddin dan Muhammad Thaqiff itu dilarikan seorang penjenayah ketika ibu mereka sedang menghantar dua lagi anaknya berusia tiga dan tujuh tahun ke rumah pengasuh di Taman Puchong Perdana, di sini. 

KARNIYURTINI dan Rashid bersama anak mereka melihat laporan Harian Metro, semalam.

“Ketika kereta itu lesap dari pandangan, saya hanya mampu menangis dan benar-benar buntu memikirkan nasib dua anak yang berada di dalam kereta itu,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Taman Putra Perdana di sini.

Menurutnya, dia tidak menyangka Naqiuddin begitu berani dan sanggup mengambil risiko walaupun perwatakannya pendiam.


“Semua orang yang mengenali Abang Ngah (Naqiuddin) bimbang dan risau memikirkan tindakannya bersama adik yang masih kecil.

sumber dari
myMetro

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Apa kata suami Lola (emak remaja OKU)?


Bahau: “Isteri saya terlalu sayangkan anaknya itu dan saya tidak pernah melihat dia menderanya sejak kami berkahwin 10 tahun lalu,” kata bapa tiri Muhammad Firdaus Dullah, 15, yang hanya mahu dikenali sebagai Abdullah, 40-an, ketika dihubungi, semalam.

Menurutnya, dia berkahwin dengan ibu Muhammad Firdaus dikenali sebagai Lola, 40, pada 2004 selepas mengenalinya dalam tempoh setahun dengan menjadikannya isteri kedua. 

“Sebelum berkahwin, Lola memberitahu saya, dia mempunyai seorang anak yang juga orang kelainan upaya. 

MUHAMMAD Firdaus semakin pulih.


“Dia sentiasa berkongsi masalah dan menceritakan penderitaan serta kesusahan dialaminya.

“Sejak berkahwin, saya akui jarang pulang ke rumahnya di Flat Semarak, Taman Semarak, Nilai, kerana saya merahsiakan perkahwinan itu daripada isteri pertama.


“Saya tidak pernah mengabaikan tanggungjawab dengan memberikan Lola wang setiap bulan untuk perbelanjaannya dan anak termasuk Muhammad Firdaus,” katanya. 

sumber dari 
myMetro


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Weekend husband and wife..Jagalah Hati Pasangan Masing-Masing



Apa tu Weekend husband and wife. Bagi yang tinggal berjauhan satu sama lain mesti tau apa itu weekend husband and wife. . So istilah “jauh di mata dekat di hati” memang sesuai sangatlah menggambarkan rumahtangga jarak jauh Menjaga sebuah rumah tangga memerlukan usaha yang berterusan lebih-lebih lagi bila pasangan itu terpaksa berjauhan. Cuba bayangkan bila seorang di utara dan seorang lagi di selatan.

Zaman sekarang bukan macam zaman mak2 kita dulu, yang perempuan hanya duduk di dapur, dan dirumah. Sekarang ramai perempuan yang berpendidikan tinggi dan ingin berkejaya disamping membantu meringankan beban keluarga.

Namun semuanya itu menuntut pengorbanan dengan harga yang cukup mahal bila  berjauhan dengan pasangan hidup. Dengan keadaan ini, kesunyian, kebosanan dan kesepian pasti menyebulungi diri. Pelbagai perasaan yang merunsingkan, 
menyedihkan dan memeningkan apabila berada dalam situasi cinta jarak jauh ini.

Apa yang penting hubungan atau cinta jarak jauh ni adalah kepercayaan, keikhlasan dan memberi sokongan antara satu sama lain. Jangan dijadikan alasan kesepian untuk “bermain cinta”dengan orang ketiga. Ingat pasangan kita dan Pengorbanan pasangan kita.

Wahai kaum Adam yang bergelar suami ingat lah bahawa naluri seorang perempuan ni kuat.Bila isteri rase macam ada "something yang xkena je" memang ada yang xkena lah tu. Jarang sekali telahan seorang isteri ni salah. Jangan di calar hati seorang isteri. Boleh je isteri nak duduk disamping suami, tapi kadang-kadang dengan ekonomi keluarga yang tak berapa cukup, isteri berkorban untuk membantu. Hargailah isteri anda.

Bagi kaum isteri, jangan lah mengambil kesempatan bila berjauhan dengan suami dan  ingatlah, jangan jadikan jarak yang jauh itu sebagai pemusnah cinta.Jadikan ia sebagai satu cabaran yang akan memberikan kita lebih bersemangat untuk meneruskan cinta.Apapun rintangan yang ada, jangan jadikan ia sebagai alasan dan penghalang.Tetapi jadikan ia sebagai sesuatu yang dapat menambahkan kasih sayang kita kepada si dia.

Apabila jauh, anda akan merasa rindu bukan? Jadi jauh itu bukan satu perkara yang tidak baik. Cuma ia salah satu cara untuk memupuk rasa kasih sayang dan mengajar untuk menjadi seorang kekasih yang setia.

Jadi belajar menghargai satu sama lain. Jangan jadikan jarak itu untuk memutuskan kasih sayang, dan hubungan yang suci. 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Ngerinya Tenggelam diheret buaya

Rompin: “Saya masih ingat ketika buaya itu membaham kaki kiri. Amat mengerikan dan membuatkan saya mahu mencari rumah lebih selamat bagi mengelak kejadian itu tidak berulang,” kata pencari udang galah, Ewa Judak, 30, mangsa serangan buaya di Sungai Rompin dekat sini, malam Sabtu lalu.

Ewa berkata, dia bersama isteri, Norashikin Rantau, 16, menumpang di rumah ibu mentuanya di Kampung Deraman buat sementara waktu sehingga kecederaan kakinya pulih sebelum mencari rumah baru yang jauh dari sungai.
Katanya, dia kini amat bimbang untuk ke Sungai Rompin kerana dibimbangi akan dibaham buaya.

“Saya juga akan menukar pekerjaan kerana tidak mahu lagi bertembung dengan buaya, terutama isteri mengandung tiga bulan anak pertama. Lebih baik saya cari rumah dan pekerjaan lebih selamat.
“Ada penduduk kampung memberi amaran berhati-hati kerana pernah melihat buaya tahun lalu, namun saya anggap ia perkara biasa dan tidak membahayakan,” katanya, ketika ditemui di Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA), Kuantan, semalam.


Menceritakan kejadian kira jam 8.30 malam itu, Ewa yang tinggal di rumah rakit berhampiran Kampung Tebu Hitam, dekat sini, berkata dia mandi seorang diri di sungai berkenaan apabila berasa kaki kirinya digigit sebelum menyedari ia buaya.


EWA menceritakan detik cemas dibaham buaya.


KEADAAN kaki mangsa yang dibaham buaya.

sumber dari
myMetro

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Apa kata Jiran mengenai Remaja OKU?

Nilai: “Kami memang tahu dia (Lola) ada dua anak, seorang sihat dan seorang lagi cacat. Tetapi, dia tidak bercampur dengan kami atau memberitahu masalah dihadapinya.

“Kami terkejut sejurus mengetahui anak lelakinya yang cacat itu ditemui dalam keadaan kebuluran dan tidak terurus,” kata jiran kepada wanita dikenali sebagai Lola, 40, ibu remaja orang kelainan upaya (OKU), Muhammad Firdaus Dullah, 15. 
WARTAWAN Harian Metro dan BH menebual jiran Lola, semalam.

Jiran terbabit yang mahu dikenali sebagai Eton, 40-an, berkata, biarpun tinggal berjiran bersama Lola di tingkat satu Flat Semarak, Taman Semarak, di sini, dia tidak pernah bergaul menyebabkan penduduk tidak tahu masalah hidupnya.


Katanya, pada 1999, Lola menetap di tingkat tiga flat sama sebelum berpindah ke tingkat satu pada 2007.
“Namun, sepanjang mengenali Lola, saya hanya melihat wanita itu keluar bekerja pada waktu pagi dan pulang di sebelah malam, malah tidak bergaul dengan jiran,” katanya.


Eton berkata, Lola juga sukar dilihat kerana kedudukan rumah sewanya paling hujung bersebelahan tangga dan tidak melalui hadapan rumahnya untuk turun ke bawah.

“Sejak 15 tahun tinggal di sini, hanya satu atau dua kali Lola datang ke majlis anjuran flat menyebabkan ramai tidak mengetahui kehadirannya di sini,” katanya yang memaklumkan wanita itu hanya sekali datang berhari raya di rumahnya pada 2011 bersama anak keduanya. 

sumber dari
myMetro

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kemalangan melibatkan bas ekspres dan treler

Jasin: “Jeritan dan tangisan bergema di dalam bas sejurus kemalangan berlaku. Pada masa sama, kelihatan ramai mangsa cedera dan ada antara mereka tersepit di celah tempat duduk penumpang,” kata Teh Yee Wan, 25, penumpang bas ekspres yang mengalami kemalangan dengan sebuah treler di Kilometer 187.1, Lebuhraya Utara-Selatan arah selatan, di sini, semalam.

Menurutnya, suasana di dalam bas ketika itu amat kelam-kabut apabila ada penumpang menjerit kesakitan dan terkejut selain beberapa mangsa mengalami kecederaan di anggota badan. 

BAS ekspres yang terbabit kemalangan dengan treler muatan pembetung di Lebuhraya Utara-Selatan, semalam.

“Saya terjaga selepas seorang penumpang tercampak ke atas badan saya sebaik kemalangan berlaku. Malah, kerusi tempat duduk saya turut beralih kedudukan,” katanya ketika ditemui di lokasi kejadian, di sini, semalam.

Dalam kejadian jam 6.30 pagi, seorang penumpang parah, sembilan cedera manakala 15 lagi terselamat selepas bas ekspres dinaiki merempuh belakang treler membawa muatan pembetung.


Seorang lagi penumpang, Chee Len Kang, 23, berkata, dia yang tidur terjaga sebaik 
kemalangan berlaku dan bersyukur kerana terselamat.

sumber dari
myMetro

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

RESEPI SEBULAN BERBUKA TAK PAYAH PENING-PENING.


Assalammualaikum...
Ramadhan hampir dekat. Tinggal beberapa hari je lagi untuk kita mengerjakan ibadah puasa. Cam ne dah pikir menu2 nak berbuka puasa. Mesti pening nak pikir pe nak masak. Nak senang pergi je bazar je. Macam-macam juadah tersedia untuk dibeli. Tapi kalau hari-hari ke bazar, ongkos pun boleh kering..tak gitu..Pe kata jenguk-jenguk resepi di bawah, mana tau ada boleh dijadikan list berbuka untuk sebulan. 

RESEPI SEBULAN BERBUKA TAK PAYAH PENING-PENING. 
*nak senang lagi print tampal kat dinding dapur
 
Menu:
1. Ayam Panggang Bermadu
 
2. Udang Masak Serai Wangi
 
3. Ikan Siakap Kukus
 
4. Ikan Masak Berlada
 
5. Ikan Kerapu Masak Asam Manis
 
6. Ayam Masak Cendawan Ala Cina
 
7. Pajeri Nenas
 
8. Mee Hailam
 
9. Ketam Bertelur
 
10. Ayam Kepak Masak Minyak Bijan
 
11. Nehari (Kari Kambing Kashmir)
 
12. Ikan Tiga Rasa
 
13. Ikan Pari Lemas!!!!
 
14. Tandoori Kurau
 
15. Tom Yam
 
16. Nasi Ayam Hakka
 
17. Mee Rebus
 
18. Gulai Tempoyak Ikan Kembung
 
19. Ayam Golek Seri Pahang
 
20. Kari Kepala Ikan
 
21. Black Pepper Steak
 
22. Gulai Tempoyak Ikan Kembung
 
23. Asam Pedas Tumis (Melaka)
 
24. Soto Ayam
 
25. Nasi Paprik
 
26. Nasi Dagang
 
27. Mee Bandung Muar (resepi asli Muar)
 
28. Gulai nenas ikan kering orang utara
 
29. Ayam Bercili masak ketumbar
 
30. Ayam Masak Lomak Cili Api Nogori Style
________________________________________
Ayam Panggang Bermadu
Bahan-bahan:
 
1kg kepak ayam
 
1 senduk besar minyak bijan
 
2 senduk besar madu (kalau u suka manis, tambahkan lagi )
 
sedikit serbuk lada sulah (sesuka hati, siapa yang suka pedas, tambahlah lagi)
 
sedikit garam secukup rasa
Cara memasak:
Gaulkan ayam bersama madu, minyak bijan, serbuk lada sulah & garam hingga rata. Perapkan semalaman atau lebih dan selepas tu, boleh lah dipanggang ayam tu.....
 
atas
________________________________________
Udang Masak Serai Wangi
 
Bahan-bahan:
 
600 gm udang harimau - digoreng setengah masak
 
4 batang serai
 
100 gm cili kering
 
100 gm bawang merah
 
100 gm cili merah
 
70 gm bawang putih
 
70 gm halia muda
 
3 sudu besar pati asam jawa
 
30 gm belacan bakar
 
100 gm pati santan
 
Garam dan gula secukup rasa
 
Cara memasak:
 
1. Kisar halus serai, cili kering, bawang merah, cili merah, bawang putih dan halia muda.
 
2. Tumis hingga wangi dan masukkan air asam jawa dan sedikit santan cair.
 
3. Masak atas api sederhana hingga kuah pekat
 
4. Masukkan pati santan dan udang.
 
5. Masak hingga naik bau.
 
atas
________________________________________
Ikan Siakap Kukus
 
Bahan-bahan:
 
1 ekor ikan siakap sederhana besar
 
3 sudu besar sos tiram
 
2 susu besar sos cili
 
2 susu besar sos tomato
 
1 sudu gula
 
4cm halia - dimayang
 
3 ulas bawang putih - dimayang
 
3 ulas bawang besar - dimayang
 
3 tangkai daun sup(saderi)
 
1/2 biji limau nipis
 
garam secukup rasa
 
Cara memasak:
1. Cuci ikan dan belah dua jangan sampai putus lumur garam dan gula (kurangkan jika tak suka manis).
 
2. Masukkan ikan dalam pinggan bujur, tabur bahan yang dimayang tadi.
 
3. Tuang ketiga-tiga sos tadi.
 
4. Kukus selama 10minit (hingga masak). tabur hirisan daun sup tadi dan perah limau diatasnya.
 
atas
________________________________________
Ikan Masak Berlada
 
Bahan-bahan:
 
3 ~ 4 ekor ikan sembilang
 
10 biji cili merah - dikisar
 
2 batang serai - dititik
 
1 ulas bawang besar - dimayang kasar
 
2 ulas bawang putih - ditumbuk
 
1 inci halia - ditumbuk
 
air limau kasturi
 
sedikit garam dan gula secukup rasa
 
Cara memasak:
1. Ikan disiang, lumurkan dengan garam dan kunyit. Goreng dan ketepikan.
 
2. Dengan menggunakan minyak yang sama tumiskan bawang putih dan halia yang telah ditumbuk tadi. Bila dah berbau harum (garing) masukkan cili merah yang telah dikisar, garam dan gula, kacau dan biar sampai pecah minyak.
 
3. Masukkan ikan yang telah digoreng tadi dan gaul hingga sebati. Masukkan bawang besar yang dimayang kasar, kacau hingga agak layu.
 
4. Curahkan air perahan limau kasturi sebelum dihidangkan.
 
atas
________________________________________
Ikan Kerapu Masak Asam Manis
 
Bahan-bahan A:
 
1 ekor ikan kerapu
 
120gram tepung jagung
 
1 biji telur ayam
 
Sedikit minyak
 
(untuk goreng)
 
Garam secukup rasa
 
Bahan-bahan B:
 
5 ulas bawang merah - dikisar
 
5 ulas bawang putih - dikisar
 
3cm halia
 
1 batang serai - dititik
 
1 helai daun pandan
 
3 sudu cili sos
 
1 sudu cili giling
 
Sedikit kunyit hidup
 
3 sudu tomato sos
 
3 cawan air
 
Sedikit cuka masak
 
Garam secukup rasa
 
Cara memasak:
1. Gaulkan bahan-bahan $b!f (ba $b!g (b dan goreng hingga rangup.
 
2. Untuk sosnya,panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih, bawang merah, halia, daun Pandan dan serai sehingga bau naik.
 
3. Masukkan cili giling dan kunyit.kacau sehingga naik minyak.
 
4. Masukkan air, tomato sos,cili sos dan bahan perasa.kacau sehingga mendidih. Tuangkan ke atas ikan yang telah digoreng.
 
5. Gorengkan bahan-bahan taburan dengan sedikit minyak ke atas hidangan tadi.
Untuk hiasan:
 
Bawang besar, cili merah, gree pepper, nanas dan timun.
atas
________________________________________
Ayam Masak Cendawan Ala Cina
 
Bahan-bahan:
 
1/2 ekor ayam
 
8 keping Cendawan hitam - direndam 1/2 jam
1 inci halia - dihiris
 
1 biji bawang besar - dihiris
 
6 ulas bawang putih - dicincang
 
4 ~ 5 tangkai cili padi
 
Sedikit kicap lemak manis
 
Sedikit sos tiram
 
Cara memasak:
1. Ayam dibasuh dan dipotong kecil2. Cendawan yang dah lembut ditoskan, buang tangkainya dan dipotong 4 (memanjang).
 
2. Panaskan minyak dan tumis halia. Bila dah naik bau (halia dah kekuningan) angkat halia dan buang. Kalau tak buang pun tak apa.
 
3. Masukkan bawang besar, bawang putih dan cili padi. Tumis hingga naik bau baru masukkan ayam. Kacau sekejap.
 
4. Masukkan kicap dan sos tiram. Kuantiti kicap terpulang. Tak payah letak garam sebab sos tiram dah memang masin. Kalau untuk yang kuat masin, bolehlah letak garam sedikit. Kacau.
 
5. Selepas tu, masukkan air secukupnya (dalam 2 cawan biasa).
 
6. Bila dah mendidih baru masukkan cendawan. Kecilkan api dan biarkan hingga kuahnya pekat. (biasanya dalam 10 hingga 15 minit).
atas
________________________________________
Pajeri Nenas
 
Bahan-bahan:
 
Rempah tumis (Kulit kayu manis,bunga lawang, pelaga)
 
Sedikit serbuk kunyit
 
4 biji bawang merah ]
 
2 biji bawang putih ] Dihiris memanjang
 
Biji sawi
 
gula sikit
 
garam secukup rasa
 
Lada merah/&hijau dibelah memanjang (jgn sampai putus)
 
Nenas dipotong bulat dan 4, rebuskan dan ditoskan air
 
Cara memasak:
1. Tumiskan rempah tumis tadi masukkan bawang merah dan putih, bila naik bau masukle serbuk kunyit.
 
2. Kemudian masuk nenas yg dah siap tos tu, gula sikit dan garam secukup rasa.
 
3. lepas tu masukla pulak lada dan biji sawi (masa masuk lada nie tk usahle sampai lunyai pulak-golek-golekkan ajele kat dlm kuali tu sikit-sikit).
atas
________________________________________
Mee Hailam
 
Bahan-bahan:
 
1 kg mee/kueh teow/mee hoon (6/8 orang)
 
6 biji bawang putih (tumbuk/penyekkan)
 
rencah ayam/udang/sotong
 
sos tiram
 
garam secukup rasa
 
6 biji cili api
 
3 sudu besar tepung jagung (cairkan dalam setengah cawan air sejuk)
 
sayur (kobis bunga/sawi/carrot/baby corn)
 
Cara memasak:
1. Tumiskan bawang putih dan cili api.
 
2. Kalau dah garing letakan rencah, kemudian letak air 3 cawan dan garam secukupnya.
 
3. Masukkan sos tiram setengah botol kecil.
 
4. Kemudian masukkan air tepung jagung utk pekatkan kuah.
 
5. Masukkan sayur2 an dan mee.
 
atas
________________________________________
Ketam Bertelur
 
Bahan-bahan:
 
2 ekor ketam yang agak besar dibuang kulit yang keras tu dan dibelah dua.
 
3 sudu sos tiram
 
3 sudu sos cili
 
3 sudu cili yang dah diblend
 
7 ulas bawang merah
 
1 ulas bawang putih yang agak besar
 
sepotong halia
 
sebiji telur
 
garam
 
sedikit gula
 
sedikit minyak untuk menumis
 
bawang besar
 
Cara memasak:
1. Tumbuk cili, bawang putih, bawang merah dan halia tumiskan sehingga bangkit baunya
 
2. Masukkan secawan air
 
3. MAsukkan ketam, tutup kuali sehingga 10 minit
 
4. Masukkan segala sos, gula dan garam secukup rasa
 
5. Bila semua dah nampak macam sebati, masukkan telur yang dah dipukul,
 
6. Kacau cepat-cepat supaya telur tak berketul.
 
atas
________________________________________
Ayam Kepak Masak Minyak Bijan
 
Bahan -bahan:
 
Beberapa ketul kepak ayam/drumstick ke apa2 lah
 
Sesame oil/Minyak bijan
 
Serbuk lada hitam
 
Fish sauce/Sos ikan
 
Bawang putih 5 ulas ( Potong nipis2)
 
Sos tiram
 
Cara memasak:
1. Lumurkan ketul2 ayam tu dgn minyak bijan, sos tiram, sos ikan(jgn banyak sesangat - secukup rase). Campurkan bawang putih yg dihiris. Perapkan lbh kurang 1 jam.
 
2. Sejam kemudian angkat, taburkan serbuk lada hitam (terpulang ikut kepedasan).
 
3. Panaskan oven, Masukkan dalam oven lbh kurang 30 minit. Setiap 10 minit hendaklah tambah sos ikan terhadap ketul ayam tadi.
 
atas
________________________________________
Nehari (Kari Kambing Kashmir)
 
Bahan-bahan:
 
1 camca besar garam masala
 
4 ulas bawang putih dicincang halus
 
2 cm halia dicincang halus sedikit garam
 
2 camca kecil serbuk cili
 
1 camca besar serbuk ketumbar
 
1/2 camca kecil serbuk buah pala
 
1 camca besar serbuk jintan kasar
 
1 camca besar paparika
 
4 labu bawang besar dihiris nipis
 
1kg daging kambing didadu ( Bahagian kaki )
 
150ml Tairu
 
2 camca besar tomato puri
 
1/2 cawan kacang dhal direbus sampai lembut dan dimesin
 
1/2 cawan daun ketumbar dicincang halus
 
2 biji cili hijau dihiris
 
Minyak Vesawit untuk menggoreng
 
Air secukupnya
 
Garam secukup rasa
 
Cara memasak:
1. Gaulkan daging kambing dengan sedikit garam dan garam masala dan goreng sebentar. Keluarkan dari periuk dan asingkan. Dalam periuk yang sama tumis bawang besar sampai kuning dan garing lalu di masukkan semula daging tadi.
 
2. Masukkan semua bahan-bahan yang lain ke dalam daging kecuali dhal dan kacau rata dan dikecutkan selama 10 minit.
 
3. Masukkan air dan Dhal didihkan sampai empuk. Tambahkan garam dan taburkan daun ketumbar dan cili hijau.
 
atas
________________________________________
Ikan Tiga Rasa
 
Bahan-bahan
 
1 ekor ikan siakap / kerapu
 
sedikit bawang putih (ditumbuk)
 
1 inci halia
 
2 biji tomato (agak masak)
 
6 biji cili merah
 
10 biji cili padi
 
2 sudu sos tiram
 
2 sudu sos cili
 
1 sudu sos tomato
 
sedikit gula, garam
 
bhn utk dikisar
 
Cara memasak:
1. Goreng ikan (spt biasa) garing / separuh garing (terpulang). Toskan minyak.Ketepikan.
 
2. Tumis bawang putih (naik bau) + bhn kisar
 
3. Masukkan semua sos tadi, gula, garam dan sedikit air
 
4. Tuang atas ikan
 
atas
________________________________________
Ikan Pari Lemas!!!!
 
Bahan A:
 
1 bahagian ikan pari yang telah di potong (sederhana besar)
 
- di basuh bersih
 
- sediakan besen sebagai acuan untuk kertas timah yang boleh di muatkan dengan ikan pari tadi, kemudian lapik dengan kertas timah 3-4 helai, biar tebal sikit supaya tak koyak. Biarkan kertas timah tu besar macam nak balut hemper! supaya senang nak balut ikan pari tu.
 
- letak ikan pari ke atas acuan kertas timah. (biarkan dulu ikan tu releks)
 
Bahan B:
 
5 biji bawang putih di hiris nipis dan dipotong memanjang (macam batang mancis)
 
2 biji bawang besar di belah dua dan di mayang halus
 
2 batang serai di mayang halus
 
1 helai daun limau purut di koyak empat
 
25 biji cili padi di mayang halus
 
halia sebesar ibu jari kaki di hiris nipis dan di potong memanjang
 
1biji cili besar (merah) di mayang dan dicincang halus
 
3 sudu besar minyak masak
 
2 sudu besar sos minyak ikan
 
sedikit ajinamoto
 
1/2 sudu kecil garam
 
1/4 sudu kecil gula
 
Bahan C:
 
10 biji limau kasturi
 
Cara memasak:
 
Campurkan kesemua bahan B, dan gaul sehingga rata, kemudian masukkan kedalam bahan A. barulah bahan C di perah keatasnya, balut ikan pari tadi dengan rapi dan kemas. biarkan selama 15 minit untuk dia mesra dengan kesemua bahan-bahan tadi. lepas tu kukus/bakar selama 20 minit
 
atas
________________________________________
Tandoori Kurau
 
Bahan-bahan:
 
3 keping ikan kurau
 
1 biji liamu purut
 
1 sudu besar halia (dicincang halus)
 
2 biji bawang putih (dicincang halus)
 
5 sudu besar yoghurt
 
1 sudu kecil serbuk cili 10 gm serbuk ketumbar
 
10 gm jintan halus
 
Setangkai daun ketumbar (dipotong halus)
 
Garam dan lada hitam secukup rasa
 
2 sudu besar minyak sapi
 
Cara:
1. Gaul bawang putih, halia, yoghurt, serbuk cili, rempah, garam dan lada hitam dalam sebuah mangkuk.
 
2. Ikan kurau dibersihkan dan perap sekurang-kurangnya tiga jam.
 
3. Setelah itu, sapu sedikit minyak sapi dan panggang selama 15 hingga 20 minit.
 
4. Hidangkan bersama roti atau nasi.
 
atas
________________________________________
Tom Yam
 
Bahan-bahan:
 
Ayam - 1/4 ekor (dipotong kecil)
 
Daging - 250 gm (dipotong kecil)
 
Udang - terpulang pada tukang masak
 
Bahan A –
 
Blenderkan Halia
 
3 inci Bawang merah
 
6 ulas Cili api
 
20 biji (seeloknya yg dah masak berwarna merah)
 
Bahan-bahan lain
 
Minyak masak - 1/5 cawan
 
Serai - 6 btg serai (diketuk) - lebih pun boleh
Lobak merah - 2 btg (dipotong)
 
Bunga kubis - 150 gram
 
Putik jagung - 2 bungkus
 
Tomato - 3 biji (potong 4)
 
Bawang besar - 3 biji (potong 4)
 
Daun limau purut - 3 atau 4 helai
 
Limau nipis - ambil airnya, dan ikut keperluan
Batang saleri - 2/3 btg dari sepokok (potong panjang 1/2 in) cili api - diketuk (jika rasa perlu untuk tambahkan kepedasan)
 
Sos ikan - dalam 1 atau 2 sudu
 
Air
 
Garam
 
Bahan perasa - jika berminat
 
Cara memasak:
1. Panaskan minyak dalam periuk, dan tumiskan bahan2 yang dikisar (Bahan A).
 
2. Masukkan juga serai yang telah diketuk. Tumis sehingga pecah minyak.
3. Masukkan daging yang telah dipotong. Masak sehingga empuk. Dalam proses ini, sedikit air perlu !
 
4. ditambah, hanya utk menyempokkan daging.
5. Bila daging telah empok, masukkan ayam. Masak lagi sehingga ayam 3/4 masak. Tambahkan air hingga paras air tu... 1 1/2 kali ganda dari bahan2 yang ada didalam periuk tu.
 
6. Masukkan udang jika berminat. Masak lagi hingga air mengelegak.
 
7. Masukkan lobak merah, putik jagung dan bunga kobis. Masukkan juga daun limau purut. Cili api yg telah diketuk (pastikan dulu tahap kepedasannya - mungkin anda telah berpuas hati).
 
8. Masukkan jua... tomato dan bawang besar, serta batang saleri. Sos ikan dan garam serta bahan perasa jika berminat. Pastikan mengelegak.... dan tutupkan api.
 
9. Akhir sekali masukkan perahan air limau.... Seimbangkan rasa masin dan masam.....
 
atas
________________________________________
Nasi Ayam Hakka
 
Bahan-bahan:
 
1 ekor ayam segar
 
Kicap cair (Cap Camel)
 
Minyak Bijian Bawang merah 1 biji
 
Bawang putih 3 biji
 
1 ketul kecil halia
 
Beras 2 tin susu
 
1 sudu besar garam
 
1 sudu kecil Ajinamoto
 
Sedikit lada putih
 
Cara memasak:
1. Rebus ayam sehingga masak. Pastikan ia tidak direbus telalu lama. Kita boleh cucuk paha ayam dengan chopstick, jika ia telah masak, paha ayam dengan senang dapat ditembusi.
 
2. Toskan ayam tersebut dan letak atas pinggan. Kita mesti menabur kicap cair diikuti dengan minyak bijian sewaktu ayam masih panas.
 
3. Biar ayam sejuk sehingga kita nampak minyak dari ayam tekeluar barulah kita memotongnya. Ini untuk megelakkan daging ayam hancur sewaktu kita memotong ketika panas.
 
4. Air rebus ayam digunakan dalam memasak nasi ayam. Pastikan kita tidak memasuk terlalu banyak air rebusan tadi.(Sukatan air selalunya 1 inci lebih dari paras beras)
 
5. Tumiskan halia, bawang putih dan bawang merah (Jangan terlalu garing).
 
6. Masukan tumisan tersebut ke dalam periuk nasi. Taruh garam, Ajinamoto dan lada putih.
 
7. Biar nasi ayam masak dan sajikan selepas setengah jam.
atas
________________________________________
Mee Rebus
 
Bahan-bahan:
 
1 paket mee kuning - celur
 
Bahan sayuran:
 
50 sen Taugeh - celur
 
Sedikit daun sup - hiris nipis
 
Sedikit daun bawang - hiris nipis
 
Bawang goreng
 
4 keping tahu di goreng dan dihiris nipis.
 
5 biji Cili hijau - dihiris nipis
 
Limau nipis/limau kasturi - di belah dua
 
Telur rebus - belah dua
 
Bahan-bahan kuah:
 
Sedikit minyak untuk menumis
 
4 sudu cili kering yang di kisar
 
3 biji bawang merah - kisar
 
3 sudu lengkuas yang di kisar
 
4 batang serai dikisar halus
 
2 biji bawang putih - kisar
 
RM 3 udang kering - kisar - lagi banyak lagi sedap.
 
300gm udang hidup - direbus dan kisar halus
 
1 kg ubi keledek merah - direbus dan blender halus
 
3 sudu gula atau secukup rasa
 
garam secukup rasa
 
Sedikit ajinomoto
 
4 sudu sos tomato
 
Air - agak-agaklah
 
Cara memasak:
1. Tumiskan bawang merah, bawang putih, lengkuas, serai, cili kering dan udang kering yang telah di kisar hingga naik minyak dan berbau wangi.
 
2. Masukkan udang hidup yang dikisar dan air rebusannya sekali.
 
3. Masukkan keledek yang telah dikisar dan tambahkan air secukupnya. bubuh garam, gula, aji,sos tomato.
 
4. Biarkan mendidih dan siap untuk di hidang dan dimakan.....
atas
________________________________________
Gulai Tempoyak Ikan Kembung 
Bahan-bahan:
 
1 kg ikan kembung (dipotong dua)
 
1 ikat taugeh kasar
 
1 cawan tempoyak
 
1 batang serai 10 biji cili padi
 
Serbuk kunyit
 
Garam
 
Cara memasak:
1. Masukkan ikan yang telah dicuci ke dalam periuk bersama cili padi yang telah dikisar dan serai yang telah dititik.
2. Tempoyak dibancuh dengan sedikit air supaya tidak terlalu pekat.
 
3. Masukkan serbuk kunyit dan garam
 
4. Apabila mendidih, masukkan taugeh. Sedia untuk dihidang.
atas
 
________________________________________
Ayam Golek Seri Pahang
 
Bahan-Bahan:
 
1 ekor ayam (dibersihkan)
 
300 gm bawng merah (dikisar halus)
 
5 cm halia (dititik)
 
2 sudu besar rempah kari ayam 2 keping asam gelugur
 
2 biji kelapa parut (diperah 3 cawan santan)
 
Garam dan gula secukup rasa
 
Cara memasak:
1. Satukan bawang merah, serai, serbuk kari, garam, gula, asam gelugur dan santan di dalam kuali yang besar, kemudian didihkan perlahan-perlahan di atas api yang kecil selama 20 minit.
 
2. Apabila kuah hampir pekat, masukkan ayam dan kacau dari semasa ke semasa sehingga ayam separuh masak.
3. Angkat ayam kemudian panggang di atas bara api selama 10 minit. Semasa dipanggang, balik-balikkan ayam sambil disiram kuah yang selebihnya.
 
4. Bila masak, bolehlah dihias mengikut citarasa tersendiri. hidangkan bersama minuman,
 
atas
 
________________________________________
Kari Kepala Ikan
 
Bahan-bahan:
 
1 kg kepala ikan
 
50 gm bawang merah
 
30 gm halia (dikisar)
 
30 gm bawang putih (dikisar)
 
50 gm cili kering (dikisar)
 
50 gm ketumbar
 
40 gm serbuk jintan putih 30 gm serbuk kaskas
 
10 gm serbuk lada putih
 
40 gm serbuk kunyit
 
1 liter santan kelapa
 
20 gm garam
 
10 biji kacang bendi
 
6 biji terung
 
Cara memasak:
1. Tumiskan bawang, halia dan cili kering. Masukkan pula rempah yang telah dicampurkan dengan sedikit air asam jawa.
 
2. Kacau sehingga terbit minyak. Selepas itu masukkan santan, kacau hingga sebati.
 
3. Masukkan pula terung dan bendi, tunggu hingga separuh masak.
 
4. Setelah hampir masak, masukkan pula garam dan serbuk perasa secukup rasa.
atas
 
________________________________________
Black Pepper Steak
 
Bahan-bahan:
 
1/2 kg daging (sebaik-baiknya batang pinang)
 
5 ulas bawang merah
 
2 ulas bawang putih
 
1/2 inci halia
 
1 sudu teh lada hitam biji (boleh juga ganti dengan 1/2 sudu teh lada serbuk, tapi rasanya kurang oomph!)
 
1 batang lobak merah (dihiris menyerong setebal 1/2 inci)
 
1/2 cawan kicap manis
 
1 cawan air
 
1 ulas bawang besar (dihiris membulat setebal 1/4 inci)
 
1/2 cawan cendawan butang (kalau yang sebiji-sebiji tu, belah dua. Kalau yang dah siap hiris, tak payah buat apa-apa lagi dah)
 
1 biji buah tomato (dibelah 4 atau 6)
 
1/2 sudu teh tepung jagung dicampur dengan 2 sudu besar air (untuk memekatkan kuah)
 
1/2 sudu teh gula atau secukup rasa
 
2 sudu besar minyak masak
 
Cara memasak:
1. Daging dihiris lebar dan setebal 1/2 inci. Bersihkan dan ketepikan.
 
2. Kisar halus bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam.
 
3. Masukkan daging, bahan dikisar, lobak merah, kicap manis dan air ke dalam periuk yang dalam.
 
4. Masak atas api sederhana / kecil sehingga daging empuk (pastikan kuahnya tak kering dan tambah air, jika perlu).
 
5. Sementara daging dimasak, goreng bawang besar hingga layu. Angkat dan ketepikan. Ulangi langkah ini dengan buah tomato.
 
6. Apabila daging dah empuk, masukkan bawang besar dan tomato berserta minyaknya, cendawan butang, campuran tepung jagung dan gula secukup rasa.
 
7. Masak atas api kecil selama 3 - 5 minit lagi.
8. Siap untuk dihidang.
Tips:
 
Stik ini enak dimakan bersama "garlic toast" dan french fries.
 
atas
________________________________________
Gulai Tempoyak Ikan Kembung
 
Bahan-bahan:
 
1 kg ikan kembung (dipotong dua)
 
1 ikat taugeh kasar
 
1 cawan tempoyak
 
1 batang serai 10 biji cili padi
 
Serbuk kunyit
 
Garam
 
Cara memasak:
1. Masukkan ikan yang telah dicuci ke dalam periuk bersama cili padi yang telah dikisar dan serai yang telah dititik.
2. Tempoyak dibancuh dengan sedikit air supaya tidak terlalu pekat.
 
3. Masukkan serbuk kunyit dan garam
 
4. Apabila mendidih, masukkan taugeh. Sedia untuk dihidang.
 
atas
________________________________________
Asam Pedas Tumis (Melaka)
 
Bahan-bahan:
 
ikan serkut/tenggiri/siakap/kembung/pari/sembilang/keli tapi masak asam ni kalo melaka(sebelah merlimau)suka ikan parang rasanya lebih sedap.ikan parang
 
7/8 ulas bawang merah
 
2 ulas bawang putih
 
sebesar ibu jari kaki belacan
 
kunyit hidup sebesar ibu jari tangan (boleh juga gunakan kunyit serbuk)
 
air asam jawa
 
cili yang telah diblander(dapat yang digiling lebih sedap)
 
2 sudu besar kerisik(kelapa goreng)
 
sedikit halba
 
sedikit halia (sebesar separuh ibu jari)- agak-agak kuah dan ikan banyak mana.
 
garam secukup rasa
 
perasa ajinomoto jika suka.
 
Cara memasak:
1. Kunyit hidup dan bawg putih ditumbuk lumat.
 
2. kemudian masukkan bwg merah ...tumbuk separuh lumat...masukkan belacan tumbukkan juga.
 
3. Panaskan periuk dan minyak untuk menumis.
4. Setelah minyak panas masukkan halba (lebih kurang 4/5 biji)tak boleh banyak nanti pahit.halba untuk naik bau wanginya.
 
5. Masukkan bawang merah,putih,belacan,kunyit,yang telah ditumbuk tadi.kacau.
 
6. Masukkan cili yang telah diblander(7/8 sudu besar-tengoklah pekat ke cair cili mesin tu)kkacau sebati masukkan kerisik.
 
7. Tumiskan dengan api sederhana sehingga garing (macam buat sambal)atau cili berubah warna sedikit merah hitam.
 
8. Setelah garing masukkan air asam jawa.tambah air biasa tengoklah nak kuahnya banyak mana /sesuai ngan ikan.
 
9. Kacau biar bahan tumis tadi sebati ngan kuah.
 
10. Masukkan ikan.kemudian masukkan halia yang telah ditumbuk sedikit(usah ditumbuk lumat)atau dihiris halus.
 
11. Didihkan kuah...masukkan garam dan perasa.
Tips :
 
Masak asam sebenarnya rasa asam(masam kuahnya) dengan pedasnya mestilah seimbang.Ikannya mesti segar. Gunalah ikan parang next time guna ikan lain...rasalah bezanya anda akan tahu....Tumisan lada dan bawangnya mesti garing (jangan sampai hangit) jika tak tak sedap...
 
atas
________________________________________
Soto Ayam
 
Bahan A
 
1 ekor ayam di potong ikut suka
 
3 biji bawang besar (potong 4)
 
5 ulas bawang putih (di ketuk je)
 
2 inci halia (di mayang)
 
2 ketul sub bunjut (cap apa pun tak kisah)
 
sedikit kayu kayan (bunga cengkeh, bunga lawang, kayu manis)
 
Cara memasak:
1. Semua bahan A nie hendaklah direbus
 
2. Bila ayam dah empuk dan semua bahan tu dah sebati masukkan la garam, pak aji, gula sikit.
Bahan B
 
10 bijik bawang merah
 
Cara memasak:
1. Bawang ni di goreng dengan minyak baru (minyak yang belum digunakan) minyak ni agak2 , jangan banyak sangat
 
2. Bila dah kuning tuangkan bawang ngan minyak tu kedalam sup yang dah masak tu.
 
3. Tutup periuk sup supaya naik bau wangi bawang.
Bahan c
 
Daun sup dan daun Bawang
 
Di potong dan masukkan dalam sup tu.
 
Sambal kicap
 
Bahan-bahan:
 
20 bijik cili api
 
2 bijik limau kasturi (kalau limau nipis 2 belah)
2 ulas bawang putih
 
kicap
 
sikit gula
 
Cara:
1. Tumbuk cili ngan bawang putih , bila dah lumat
 
2. Masukkan dalam mangkuk, selepas itu tuang kicap, gula dan perahkan limau.
 
3. Sedia untuk dimakan .
atas
________________________________________
NASI PAPRIK
 
Bahan-bahan:
 
5 pinggan nasi putih panas
 
1/2 kilo isi ayam/daging
 
6 biji cili api, dihiris
 
3 ulas bawang merah, dimayang halus
 
2 ulas bawang putih, dimayang
 
1/2 btg serai dihiris
 
5 sudu sos cili
 
2 sudu sos tomato
 
1 sudu sos tiram
 
3 btg kacang panjang dipotong
 
2 sudu bawang goreng
 
Garam secukup rasa
 
sedikit minyak masak
 
Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih. Bila kekuningan, masukkan cili api. Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram, serai dan sedikit air selepas menggelegak, masukkan isi ayam/daging.
 
2. Masukkan garam secukup rasa kemudian kacang panjang dan nasi putih. Goreng selama 3 minit. hidangkan.
atas
 
________________________________________
Nasi Dagang
 
Bahan-bahan:
 
5 cawan beras nasi dagang ATAU (3 cawan beras pulut + 2 cawan beras biasa)
 
2 cawan santan pekat
 
4 cawan santan cair
 
2 sudu besar halba
 
10 ulas bawang merah kecil, mayang halus
 
6 ulas bawang putih, mayang halus
 
1½ inci halia, dihiris halus (seperti batang mancis)
 
Garam dan gula secukup rasa.
 
Cara memasak:
1. Didihkan air didalam periuk kukusan
 
2. Gaul beras dan santan cair dengan sedikit gula dan garam
 
3. Alaskan kukusan dengan kain kapas yang bersih (seelok-eloknya dua inci melebihi paras bekas pengukus
 
4. Masukkan beras yang sudah bersantan kedalam pengukus dan kukus sehingga beras masak
 
5. Keluarkan beras yang sudah masak, masukkan ke dalam sebuah mangkuk besar
 
6. Semasa masih panas panas, gaul rata-rata dengan santan pekat (masuk sedikit-sedikit), bawang merah, bawang putih, halia dan halba. Sesuaikan gula dan garamnya.
 
7. Hidang panas-panas bersama kuah dan sambal kelapa.
Gulai ikan tongkol (atau ayam) untuk nasi dagang
 
Bahan A
 
Dua ekor ikan tongkol sederhana besar
 
5 keping asam gelugor
 
2 inci halia, ditumbuk kasar
 
3 ulas bawang merah kecil, ditumbuk kasar
 
3 ulas bawang putih, ditumbuk kasar
 
Sesudu makan garam dan sesudu teh gula
 
Air untuk merebus (sekadar menutup ikan, lebihkan seinci)
 
Bahan B
 
Santan pekat dari satu biji kelapa
 
3 keping asam gelugor
 
5 ulas bawang merah kecil, ditumbuk
 
4 ulas bawang putih, ditumbuk
 
1 inci halia, ditumbuk
 
Satu peket rempah kari Adabi, dibuat pes
 
Satu sudu makan cili boh (kalau tak suka pedas, tinggalkan)
 
1 cawan santan cair, dibancuh dengan sesudu makan asam jawa.
 
2 sudu makan gula merah/ kabung/ melaka (atau kalau di Kelantan dipanggil "manisan")
 
Garam secukup rasa
 
Minyak untuk menumis
 
Cara memasak:
 
Rebus bahan A sehingga masak, dan renihkan selama setengah jam, kemudian ambil ikan sahaja dan ketepikan.
 
Pijarkan minyak di dalam periuk
 
Tumiskan bawang, bawang putih dan halia, sehingga naik bau
 
Masukkan rempah kari dan cili boh (jika guna) dan goreng sehingga keluar minyak
 
Masukkan santan cair yang telah dicampur dengan asam jawa dan ikan (ketepikan sekeping untuk sambal kelapa). Biarkan mendidih
 
Masukkan santan pekat dan asam gelugor
 
Bila mendidih masukkan gula merah
 
Masukkan garam dan sesuaikan rasanya (kalau sudah masam, keluarkan asam gelugor)
 
Biarkan renih selama 15 minit sebelum dihidangkan bersama nasi dagang.
Sambal kelapa untuk Nasi Dagang
 
Bahan-bahan:
 
Kelapa parut (sebiji), disangrai sehingga perang
 
4 sudu makan gula kabung (manisan)
 
Sekeping ikan tongkol rebus, asingkan isinya sahaja
 
Cara memasak:
 
Tumbuk semua bahan-bahan sedikit demi sedikit. Pastikan kelapa tidak pecah minyaknya. Kalau tidak suka terlalu manis boleh kurangkan gulanya. Hidangkan nasi dagang dengan gulai ikan tongkol dan sambal kelapa. Boleh juga dimakan dengan sambal tumis dan acar timun.
 
atas
________________________________________
Mee Bandung Muar (resepi asli Muar)
 
Bahan-bahan:
 
1 kg mee kuning
 
10 tangkai cili kering (buang biji dan rebus, toskan)
 
1 labu bawang putih (diketuk)
 
5 biji bawang merah
 
½ cawan udang kering, direbus dengan secawan air (alternatively boleh guna sotong rendam, rebus juga, ini style Mee Bandung Tanjung Agas, Muar)
 
½ cawan udang hidup
 
1 cawan daging rebus (dipotong nipis)
 
Sawi (sukatan ikut suka, potong anggaran 1 inci)
 
Kobis (sukatan ikut suka, hiris kasar)
 
¾ - 1 cawan gula pasir
 
3 - 4 cawan air rebusan daging
 
1 sudu makan sos tiram
 
Telur ayam (mengikut jumlah hidangan)
 
Garam secukup rasa
 
Minyak untuk menumis
 
Lain lain perencah e.g. daging ayam, fishballs, sotong, bunga kobis, hati rebus boleh dimasukkan mengikut individual preference.
 
Daun sadri & daun bawang, jika suka (dihiris)
 
NOTE:
 
Mee bandung asli tidak mengandungi apa apa yang rasa masam, so, janganlah masukkan tomato puri/tomato sos/cili sos/asam jawa. Ini akan merosakkan keaslian rasanya. Ramai orang yang pandai-pandai modify mee bandung Muar ni by adding sour ingredients. Itu yang spoil tu.
 
Cara memasak:
1. Blend cili kering, udang kering & air rebusannya, gula, bawang putih & bawang merah.
 
2. Pijarkan sedikit minyak didalam kuali
 
3. Tumiskan bahan bahan yang dikisar. Jangan sampai garing
 
4. Masukkan sos tiram
 
5. Masukkan udang, daging rebus (dan bahan no. 15 jika ada).
 
6. Masukkan batang sawi dan air rebusan daging dan garam. Biar sehingga pekat
Untuk menghidang (Mee bandung ni tak sedap masak in bulk, so kenalah "bancuh" sepinggan-sepinggan.)
1. Ambil sedikit kuah (dan rencahnya untuk satu orang makan)
 
2. Panaskan kuah dan masukkan sebiji telur, sehingga separuh keras.
 
3. Masukkan sayur dan bila agak lembut, masukkan mee kuning untuk satu orang makan
4. Masukkan kedalam mangkuk leper, telur letak diatas, taburkan daun sup & daun bawang, jika suka.
 
5. Hidangkan.
atas
________________________________________
Gulai nenas ikan kering orang utara
 
Bahan-bahan:
 
1 paket serbuk kari ikan / ikan kering
 
1 biji nenas
 
Isi / tulang ikan talang kering
 
Santan
 
garam
 
bawang merah
 
daun kari
 
minyak untuk menumis
 
Cara memasak :
1. Ikan talang direndam.
 
2. Rebus nenas yang telah dipotong bersama-sama dengan serbok kari sehingga hampir kering dengan api sederhana. Kemudian masukkan santan dan ikan talang tadi biarkan mendidih.
 
3. Ketepikan. Garam bubuh kemudian sebab gulai tersebut mungkin telah masin dari isi ikan talang tersebut.(Rasa dulu)
 
4. Bawang merah dimayang kemudian ditumis didalam kuali bersama-sama dengan daun kari.
 
5. Setelah garing masukkan bawang bersama-sama minyak tadi ke dalam gulai ikan tadi.
 
6. Kacau sebentar kemudian tutup periuk tadi.
7. Siap dan boleh dimakan.
 
atas
________________________________________
Ayam Bercili masak ketumbar
 
Bahan-bahan:
 
1/2 kg ayam
 
Serbuk kunyit gaulkan
 
Sedikit garam
 
6 biji bawang kecil
 
3 ulas bawang putihditumbuk lumat
 
sedikit halia
 
4 sudu besar biji ketumbar
 
1 sudu kecil jintan manis di mesin halus
 
4 sudu besar cili mesin/cili boh
 
2 asam keping
 
Cara memasak:
1. Goreng ayam sehingga garing. Setelah garing bolehlah diangkat dan ketepikan.
 
2. Tumiskan bahan yang telah ditumbuk lumat sehingga naik bau kedalam minyak lebihan ayam tadi (agak-agak minyak dengan bahan yang hendak dibuat sambalnya).
 
3. Masukkan cili mesin/cili boh sehingga pecah minyak.
 
4. Kemudian masukkan ketumbar dan jintan manis yang telah dimesin. Jika nampak pekat tuangkan sedikit air (Gunakan api yang sederhana).
 
5. Masukkan asam keping, sedikit garam dan sedikit gula. Kemudian masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan gaulkan. Hidangkan
 
atas
________________________________________
Ayam Masak Lomak Cili Api Nogori Style
 
Bahan-bahan:
 
1 ekor ayam (ayam kampung/ayam daging biasa (ayam bandar))
 
30 ulas cili api/padi (ikut suka - kalau tak tahan pedas boleh kurangkan sikit)
 
1 inci kunyit hidup
 
2-3 batang serai (dititik)
 
santan (dr sebiji kelapa)
 
2-3 ulas bawang putih & merah (utk ayam bandar saja - hilangkan bau hanyir)
Cara memasak:
1. Tumbuk cili api + kunyit hidup + bawang putih & merah selumat2nya..
 
2. Bahan (1) tadi digaulkan dgn ayam didlm kuali beserta serai yang dititik
 
3. Kecutkan ayam dengan bahan2 tadi supaya mesra hingga kering airnya
4. Masukkan santan dan kacau supaya tidak terbit minyak
 
5. Perisakan dgn garam (serbuk perasa tak perlu..nanti tak pure)
 
6. Tunggu hingga kuah menggelegak dan lepas tu bolehLAH ditutup apinya..
Nota:
 
Kalau suka kentang, boleh masukkan selepas masukkan santan kedalam kuali dan kecilkan api supaya ia cepat empuk.

sumber dari

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...