RSS

Resepi Puding Roti Karamel


BAHAN-BAHAN

4 KEPING ROTI

1 TIN SUSU CAIR

2 BIJI TELUR

½  CAWAN GULA PASIR

1 SUDU ESEN VANILLA

¼ AIR MASAK


CARA-CARA PENYEDIAAN

LANGKAH 1

1.       Carik-carikkan 4 keping roti hingga menjadi cebisan kecil

2.      Masukkan ½ tin susu cair ke dalam bekas Loyang yang berisi roti putih

3.       Tekan-tekan roti tadi dan biarkan terendam selama lebih kurang 15 minit

LANGKAH 2

1.       Masukkan 3 sudu gula ke dalam bekas Loyang yang diletakkan keatas dapur memasak (guna api sederhana kecil supaya gula tak cepat hangus)..kacau perlahan-lahan sampai cair dan bertukar warna keperangan.

2.      Angkat Loyang ratakan gula dan sejukkan gula tadi.

3.       Masukkan 2 biji , 2 sudu gula pasir, 1 sudu esen vanilla

4.       Roti yang telah siap direndam dan ¼ cawan air masak ke dalam mesin blender dan   blend sampai hancur.

5.       Letakkan Loyang yang berisi gula hangus ke dalam periuk pengukus yang telah siap sedia dipenuhi air.

6.       Tuang bahan yang diblender ke dalam Loyang berisi gula hangus dan kukus selama 30-40 minit.

7.      Dah masak boleh dihidang..sedap di makan sejuk..





inilah hasilnya....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...