RSS

Resepi Tart Telur Terlajak Senang....


Hai uolls sape suke makan tart telur..kite geng..biasa iolls beli je kat kedai..sebab pikir macam remeh je nak buat..tapi xpuas makan..so hasil carian en google maka, terjadilah kejadian membuat tart telur..tak susah rupanya..yang penting sekali kena rajin...so yang mane2 nak resepi boleh tengok kat bawah...mudah, senang and sedap...


Bahan-bahan Shell

    1.    250gm Tepung Gandum ( *2 cawan + ½ cawan)
    2.    125 gm Butter (* 2 cawan)
    3.    55 gm Gula Icing (*separuh cawan)
    4.    1 biji telur, dipukul sikit
    5.    ½ tsp Esen vanilla

Cara-cara buat Shell

    1.    Pukul mentega dan gula. Tapi tak perlu pukul lama sangat
    2.    Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi
    3.    Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli.
    4.    Uli hingga menjadi doh yang lembut
    5.    Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastic bag dan simpan dalam peti sejuk semalaman.
    6.    Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tart. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
    7.    Bakar pada suhu 170c selama 20 minit atau sehingga ¾ masak

Filling Tart Telur

    1.    1 cawan susu cair
    2.    4 biji telur
    3.    1 cawan gula
    4.    1 cawan air
    5.    1 sudu besar tepung kastard
    6.    ½ sudu kecil esen vanilla
    7.    Pewarna kuning

Cara-cara

    1.    Campur semua bahan dan gaul sebati
    2.    Susun shell atas Loyang
    3.    Masukkan filing memenuhi shell ( jangan sampai melimpah sudah lah yea)
    4.   Bakar 10 minit pada suhu 180c ataupun sehingga filling tu dah tak cair ( jangan sampai shell hangit sudah.hihihi)



 Tadaa…inilah hasilnya…

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

3 comments:

Normi Nieza berkata...

good sharing..:)

Ms. Kejupenyet berkata...

wah bestnya..
Dah lama tak buat tat telur

Diana Din berkata...

senang nyer..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...