RSS

Derita Pesakit Gout

Assalammualaikum

Pernah dengar sakit gout tak? Yang boleh jadi bengkak dan sakit. Kalau kena kat kaki, nak berjalan pun teramat sakit. Kalau kena bucu bantal pun boleh sakit. Kesian pesakit gaot ni. Ok jom kita tengok lebih terperinci apa itu gaot.APA ITU GOUT

Gout adalah sejenis artritis. Ia boleh menyebabkan serangan sakit secara tiba-tiba, kekakuan, dan bengkak dalam sendi  biasanya kaki besar. Serangan ini boleh berlaku berulang kecuali gout dirawat. Lama kelamaan , mereka boleh membahayakan sendi , tendon, dan tisu lain. Gout adalah yang paling biasa pada lelaki.

APA YANG MENYEBABKAN GOUT?

Gout adalah disebabkan oleh terlalu banyak asid urik dalam darah. Selalunya mempunyai terlalu banyak asid urik adalah tidak berbahaya. Ramai orang yang mempunyai tahap yang tinggi asid urik dalam darah mereka tetapi tidak pernah mendapat gout. Tetapi apabila paras asid urik dalam darah terlalu tinggi , asid urik boleh membentuk kristal keras dalam sendi anda.Peluang anda untuk mendapatkan gout adalah lebih tinggi jika anda mempunyai berat badan berlebihan , minum terlalu banyak alkohol, atau makan terlalu banyak daging dan ikan yang tinggi bahan kimia yang dipanggil purin .Sesetengah ubat-ubatan, seperti pil air ( diuretik ), juga boleh menyebabkan gout.

APAKAH TANDA-TANDA GOUT?

Gejala gout biasanya menyerang tanpa diduga. Mereka biasanya tidak bertahan lebih daripada seminggu, tetapi boleh berulang . Walaupun,  sesetengah pesakit mungkin mempunyai sakit kronik kerana penyakit gout. Tanda-tanda serangan gout mungkin termasuk: sakit secara tiba-tiba , sakit sengit dalam sendi , biasanya ibu jari atau pergelangan kaki , kadang-kadang lutut, tangan, atau pergelangan tangan Bengkak, keradangan, dan perasaan bahawa sendi adalah kelembutan yang melampau sangat panas bersama untuk walaupun sentuhan ringan Merah atau kulit ungu di sekeliling sendi yang melampau. Jumpa doktor anda walaupun sakit anda dari gout hilang. Pembentukan asid urik yang membawa kepada serangan gout anda masih boleh membahayakan sendi anda.

BAGAIMANA IA DIRAWAT?

Untuk menghentikan serangan gout , doktor anda boleh memberi anda satu suntikan kortikosteroid , atau menetapkan dos harian besar satu atau lebih ubat-ubatan. Dos yang akan menjadi lebih kecil apabila tanda-tanda gout mula hilang. Kesakitan akibat serangan gout biasanya akan mula hilang dalam tempoh 24 jam jika anda memulakan rawatan segera.

PEMAKANAN

 • Di bawah disenaraikan makanan yang kaya dengan purin:.
  ELAKKAN MAKAN
  KURANGKAN MAKAN

 1. Organ dalaman seperti hati, paru-paru, ginjal dan otak
 2. Ikan bilis, kembung, sardin
 3. Daging cincang
 4. Ekstrak daging, ragi (seperti Marmite) dan kiub rebusan daging
 5. Makanan bercengkerang seperti ketam, udang dan kerang
 6. Asparagus, bunga kobis, cendawan dan bayam
 7. Peanuts, lentil, beans and peas
 8. Poultry
 9. Roti jagung dan bijirin

Benarkah Gout Penyakit Orang Kaya?
Tidak, gout boleh menyerang sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, meminum alkohol dan pemakanan berlebihan boleh dikaitkan dengan kejadian penyakit gout.

Adakah Gout Boleh Diwarisi?

Gout boleh diwarisi tetapi faktor persekitaran juga memainkan peranan
Gout adalah penyakit yang boleh dirawat. Pada zaman dahulu, gout merupakan salah satu penyebab kerosakan dan kecacatan sendi. Pada hari ini, dengan rawatan yang baik, ianya boleh dikawal.
Elakkan untuk pesakit Gout. Sedap di makan, tapi teruk akibatnya.Dari petikan

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...